De oplossing

De oplossing

De oplossing bij een trillend stuur bij het remmen of andere remklachten is vaak de remschijf af te draaien aan de auto.

De meeste automobielfabrikanten erkennen dat de enige juiste bewerkingsmethode voor het opnieuw in lijn brengen van de remschijf alleen aan de auto kan gebeuren. Voorwaarde is dat de uitlijning geschiedt vanaf het opspanvlak van de remklauworen.

  • Elimineert Run-out, DTV en overmatig remgeluid volledig.
  • Bespaart demontage en montage, en afstelling van de remschijf.
  • Garandeert een optimaal raakvlak tussen remblok en remschijf.
 
De verkeerde oplossing.

Het vervangen van de remschijf:  Het probleem zit in de interactie tussen remblok en remschijf. Een nieuwe schijf monteren is niet alleen duurder maar leidt meestal tot herhaling van het probleem. Daarnaast blijft een lichte naafslingering onverminderd zorgen voor trillingen.

Afdraaien op een stationaire machine:  Behalve de extra kosten van demontage en montage van de remschijf en de precieze afstelling, blijft een eventuele naafslingering bestaan. De Run-out kan niet worden opgelost.

Door de steeds verdere verfijning van materialen, toleranties in montage en kwaliteitbewustzijn worden zelfs kleine afwijkingen in remschijven door de inzittenden waargenomen. Een trilling in het stuur of rempedaal is immers direct voelbaar; remgeluid is hoorbaar. Er zijn drie direct aanwijsbare oorzaken:

Run-out is slingering van de remschijf. Dit kan ontstaan door tolerantie tussen remschijf en naaf of vervorming van de remschijf. De slingering van de schijf is voelbaar in het stuurwiel. De remschijf en -blokken liggen niet parallel!

Disc Thickness Variaton (DTV) is het verschil in dikte van de schijf op verschillende meetpunten in het radiale vlak. DTV is het logische gevolg van de verschillen in materiaalstructuur, Run-out en steeds wijzigende remomstandigheden zoals omgevingstemperatuur, vocht en materiaalbelasting. DTV is duidelijk voelbaar in het rempedaal. Remschijf en -blokken liggen wederom niet parallel.

Roughness wordt veroorzaakt door het hoog of laag frequent trillen van de remklauw. Dit komt door verschil in oppervlaktestructuur tussen remschijf en blokken. De oppervlakteruwheid is niet meer conform de specificaties van de fabrikant.